part parva

2021_partparva_red_zaal_013_web

Part Parva Rood en Part Parva Zwart – tentoonstelling Update 1, Nieuwe Leden at Arti et Amicitiae, Amsterdam.

Twee houten platen, keer op keer geschuurd en geschilderd in verschillende kleuren, zoekend naar de volgende tint. De laatste laag een glimmende vernis, een oppervlak als een spiegel.
De ommezijde bestaat uit een constructie van ruwe latten die bij de grote sculptuur verstevigd is met een contragewicht. Aan de zijkanten zijn de verschillende lagen van het maakproces zien.

Parva (betekent €˜klein€™) is een naam die Anne Truitt gebruikte voor meerdere van haar sculpturen. Ik ben een groot bewonderaar van het werk van deze kunstenaar die in de vorige eeuw een van de weinige leidende vrouwen was van de Color Field beweging. Ze werd bekend met grote gekleurde kolommen en blokken waarvan er vaak meerdere naast elkaar opgesteld werden, helaas niet in Nederland te zien. Omdat zij haar werkproces uitgebreid beschreef in Daybook€™ en er een mooi interview met haar te bekijken is, kon ik proberen om te ontdekken wat haar dreef en hoe zij tot bepaalde kleurcombinaties kwam.
Ik koos ervoor om slechts één zijde van een kolom te maken: Part Parva.

A Minimal Life
Omdat het nog steeds niet mogelijk is om de plekken te bezoeken waar ik graag kom, gebruik ik foto’€™s uit m’n archief en schilder daar witte vlakken in, vlakken die staan voor een nieuw canvas en nieuwe mogelijkheden; ze bieden perspectief. Sommige van die beschilderde foto’s zijn, virtueel, in een museumzaal geplaatst.

Many layers of paint will finally result in a smooth and shiny surface of color.

Some of Truitt’s sculptures are named Parva, small thing. 

IMG_0924ed0
IMG_1939