De Buurtsuper 2012


BUURTSUPER

waar de verbeelding de streepjescode vervangt

Vijf kunstenaars, Mirjam Berloth, Dominique Panhuysen, Annemarie Vink, Guadalupe [Bernadette Jilesen en Claire Leenaers], namen bezit van een verlaten winkelpand aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam West.

In de periode van 13 oktober  tot 1 december 2012 ontstond daar een eigen wereld: 

smeltend ijs, schilderijtjes op flessen, boterhamzakjes vol verrassingen, korte films in de verlaten magazijnkelder en een postkantoor voor het verzenden van wenskaarten naar de wereld.

Iedereen was welkom en kon kijken, luisteren, aanraken, kaarten maken, gefotografeerd worden, koffie drinken, soep eten, zelfgebakken koekjes proeven; en dat alles zonder boodschappenlijstje.

De ramen van de supermarkt waren één grote lichtinstallatie. Projecties wierpen licht en schaduwen op de stoep. 

Elk weekend leverden gastkunstenaars uit de buurt hun bijdrage. Zo werd de lichtinstallatie steeds aangepast. Alles was toegestaan, behalve het licht uitdoen.

Bij de foto’s: 

in de verf op de ramen kraste ik dierentekeningen, op een putje in de vloer lag een ijsblok te smelten zodat er druppels op lege blikjes in de kelder vielen. Er klonken voortdurend de klanken van langzaam vallende druppels. Aan het plafond van de kelder hingen meer ijsblokken te smelten en er vormden zich plassen water op de vloer. Terwijl handbeschilderde dia’s geprojecteerd werden op het ijs en de kale muren, weerspiegelde het licht in de plassen op de vloer. Er waren ook projecties te zien op een gordijn van papieren knipsels en in een klein betegeld hoekje in de kelder. In verschillende weekenden was er in de kelder videokunst van andere kunstenaars (Masha Ru en Olga Ganzha, Jozef van der Heijden) te zien die een spannende combinatie aangingen met mijn knipsels en projecties. 

Van het project is een Blurbboek verschenen, samengesteld en vormgegeven door Dominique Panhuysen. Klik hier om het te bekijken of te bestellen.